Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Για 640.000 ευρώ πωλείται η Σερί γυμνή

ΛΟΝΔΙΝΟ Το μοντέλο εμφανίζεται στον πίνακα του γνωστού βρετανού ζωγράφου Γιούαν Αγκλοου να βηματίζει γυμνό φορώντας μόνο ένα μπλε φόρεμα. Αυτός είναι και ο τίτλος του έργου που φιλοτεχνήθηκε βασισμένο σε σκίτσο του 1972 «Striding nude, Βlue Dress» («Βηματίζοντας γυμνή, Μπλε Φόρεμα»).



Λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι το μοντέλο του πίνακα ήταν η 22χρονη τότε Σερί Μπουθ, ασκούμενη δικηγόρος και μετέπειτα σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.


Ο πίνακας βασίστηκε σε σκίτσο της κυρίας Μπλερ, όταν η μετέπειτα πρώτη κυρία της Βρετανίας είχε μόλις αποφοιτήσει από τη London School of Εconomics. Στο έργο, το οποίο εκτίθεται στην ιδιωτική γκαλερί «Βrowse and Darby» στο Μέιφερ του Λονδίνου, το κεφάλι δεν ανήκει στην κυρία Μπλερ αλλά σε άλλο μοντέλο.

Γιατί; Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί Τσαρλς Μπράντστοκ, «το πρόβλημα ήταν ότι η Σερί ήταν μαχόμενη δικηγόρος εκείνη την περίοδο και ο Αγκλοου φημίζεται για την αργοπορία του. Δεν μπορούσε να διαθέσει αρκετό χρόνο,με αποτέλεσμα ο ζωγράφος να χρησιμοποιήσει άλλο μοντέλο για τον πίνακα». Τελικώς ο Αγκλοου δημιούργησε άλλον έναν πίνακα με τον τίτλο «Striding Νude, Βlue Dress 2», ο οποίος πωλήθηκε σε έμπορο έργων τέχνης στο Σικάγο τη δεκαετία του ΄80 έναντι 60.000

δολαρίων (44.000 ευρώ) και ανήκει σήμερα σε ιδιωτική συλλογή. Η ατράνταχτη απόδειξη για την ταυτότητα της κοπέλας που έχει ποζάρει βρίσκεται επάνω στο σχέδιο: εκεί αναγράφεται το όνομα της μελλοντικής συζύγου του πρωθυπουργού, μαζί με ένα νούμερο που δεν είναι άλλος από τον αριθμό του τηλεφώνου της στο σπίτι της στο Λονδίνο.


Το ότι το έργο παρέμεινε άγνωστο στο κοινό επί 30 χρόνια δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Μail», ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ είχε ζητήσει να παραμείνει εκτός δημοσιότητας. Οπερ και εγένετο: ο ημιτελής πίνακας της λυγερής κοπέλας με το μπλε φόρεμα εκτέθηκε μόνο μία φορά, για να παραμείνει έκτοτε κρυμμένος σε γκαλερί του Λονδίνου.



Εκεί βρέθηκε, σύμφωνα με τον «Ιndependent», πρoσφάτως η κυρία Μπλερ - ενδεχομένως για να θυμηθεί, όπως επισημαίνει καυστικά η εφημερίδα, πώς ήταν γυμνή πριν από 30 χρόνια. Στην ιδιωτική γκαλερί «Βrowse and Darby» βρίσκεται το σχέδιο του βρετανού καλλιτέχνη φιλοτεχνημένο επάνω σε καφέ ξεθωριασμένο χαρτί και δίπλα ο πίνακας ο οποίος βασίζεται στο σχέδιο.


Ο πίνακας επρόκειτο να εκτεθεί στο κοινό το 2006 αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή. Σήμερα πωλείται από την «Βrowse and Darby» στην τιμή των 600.000


στερλινών (640.000 ευρώ). Το σχέδιο έχει ήδη αγοραστεί στην τιμή των 4.000 στερλινών (4.250 ευρώ). Εικάζεται ότι αγοραστές είναι το ίδιο το ζεύγος Μπλερ.


Ο «Ιndependent» γράφει ότι την κυρία Μπλερ τη σύστησε στον Αγκλοου ο Ντέρι Ιρβιν, φίλος του ζωγράφου και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης, στο γραφείο του οποίου απασχολούνταν το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος ως δικηγόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: